Haa, miettikääpä sitä! Ei ole kovin vaikea, mä en vieläkään osaa mitään vaikeita, helppoja vaan ja niitäkin ujosti käytän.
Mutta tämän päivän juttu on ruoka ja Tiinan pyynnöstä laitan ihan reseptejä enkä vaan linkkejä, osa ihan omia kehitelmiä ja osa jonkun valmiin pohjalta, mutta niissä on mittayksiköt valmiiksi muutettu Suomi-toimiviksi:)
| Chili-lime-rapupannu ja balsamicopastaa |
Chili-lime-rapupannu
Alkusanat:
Tätä on tehty kotonakin, mutta ilman limeä. Limen lisäsin koska olin nähnyt houkuttelevan kuvan tämän tyyppisestä annoksesta jossa sitä oli. Noh, onhan se kaunis, mutta limeä tuli ihan liikaa. Se peitti valkosipulin maun lähes kokonaan ja sitä valkosipulia laitoin aika Paljon kun alex tykkää. Lisäksi jos löytyy valurautapannu, käytä semmoista, maku tulee paljon parempi. Vielä yksi huomio. Tällä kertaa hötkyilin viinin lisäämisen kanssa ja ravut jäi kalpeiksi, ensi kerralla aion ruskistaa ravut ensin kevyesti voi-öljyssä, ottaa ne sivuun, lisään vasta sitten viinin pannuun ja annan vähän kiehua kasaan, sitten vasta ravut takaisin soossiin.
Eli ei ole vielä tuota tekniikkaa testattu, mutta luulen että parempi.
300-500g jonkinlaisia rapuja, nämä taisi olla jotain 'Gambas'(?)
(älä valitse ihan rimpuloita että ei ihan heti sitkisty)
5-7 kynttä valkosipulia hienonnettuna/murskattuna, tai vähemmän jos et niin välitä.
Ripaus chilihiutaleita tai kuivattuja pikkuchilejä muutama
| Ihana punainen lautanen jonka ostin markkinoilta |
Loraus valkoviiniä
1 lime
voita
oliiviöljyä
korianteria
suolaa&pippuria
patonkia tai muuta vaaleaa leipää
Oheen voi keittää vähän pastaa, maustoin sen oliiviöljyllä, balsamicoetikalla ja korianterilla.
Jos hyvin käy ja saat rapupannun oikein tuliseksi niin pasta kivasti pehmentää kokonaisuutta.
1. Lisää kuumalle pannulle voita n. 1-2 rkl ja loraus oliiviöljyä. Lisää seuraavaksi hienonnettu valkosipuli, chilit/chilihiutaletta ja hetken päästä ravut joita olet vähän valuttanut lävikössä ja painellut talospaperilla kuivemmiksi. Jos käytät pakasterapuja huuhdo niitä hyvissä ajoin viileän veden alla että saat jäähileen sulamaan ja jätä valumaan lävikköön -> sitten lopuksi talouspaperipainelu. Ravut ei ruskistu riittävän nopeasti jos niissä on liikaa vettä.
2. Kun ravuissa alkaa olemaan hyvää väriä (ei pitäisi olla pannulla kun muutaman minuutin ettei sitkisty, eli kuuma pannu!) nosta ne reikäkauhalla sivuun ja yritä jättää edes osa valkosipuleista pannuun. (Tätä en siis kuvan versiossa tehnyt vaan jätin ravut pannulle ja lisäsin viinin aika pian perään. Jos tykkäät kalpeista ravuista tee kuten minä tein, tässä vaiheessa lisäsin myös kokonaisen limen viipaleina. Jos tykkäät Super-limettisestä, tee tässäkin kohtaa kuten minä tein.)
3. Lisää pannulle loraus valkoviiniä (kastikkeeseen on kiva dippailla leipää, eli laita aika iso loraus)
ja keitä kasaan kunnes sakeus näyttää hyvältä sinun silmään. Voita voi lisätä vähän jos kastike tuntuu liian kevyeltä :D
4. Lisää ravut takaisin pannuun ja sekoittele kastikkeeseen, anna imeytyä ja lämmetä hetki. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoile pannu suoraan pöytään, päälle silputtua tuoretta korianteria. Laittaisin sen limen lohkoiksi erikseen ja sitä voi sitten lisätä vasta lautasella oman maun mukaan.
Lohi-perunapihvejä dijon-majoneesilla
Tämän reseptin löysin pinterestin kautta ja kuva alkuperäisessä reseptissä on houkuttelevampi. Minulla ei ole talousvaakaa niin luulen että perunoita meni enemmän kuin ohjeessa. Todella hyvää tuli silti, mutta luulen että rakenne toimisi paremmin jos perunaa olisi ollut vähemmän, paistaessa pihvit vähän hajoili. Tässä kuitenkin ohje:
~340 g Lohifilettä
600-700g rosamundaperunoita
1 iso muna
1 iso keltuainen
2 rkl silputtua tilliä
2 pientä kevätsipulia ohuina siivuina
2 tl sitruunan kuorta
oliiviöljyä
pippuria
suolaa
(chilihiutaleita)
Dijon-majoneesi (n. 1,5 dl)
Ohjeessa kerrotaan kuinka tämän voi tehdä blenderissä, minä kerron kuinka se tehdään vispilällä, koska emme blenderiä omista.Vatkaa keltuainen, sinappi ja sitruunamehu kunnes ovat sopivasti sekottuneet, eli ei kovin paljon tarvitse vielä tässä vaiheessa riehua, säästä voimia!Ala kaataa oliiviöljyä ohuena nauhana sekaan samalla kokoajan vispaten. Pidin aina välillä tauon öljyn valuttamisesta ja vispasin vaan että öljy oli varmasti tasaisesti sekoittunut muuhun massaan. Jatka tätä vispaamis-öljyn lisäämis-toimintaa kunnes olet saanut kaiken öljyn sekoittumaan ja sinulla on kulhossa majoneesia musituttavaa semi-paksua kastiketta. HUOM! Kun käsi väsyy voi vispauksessa pitää taukoa, mutta älä keskeytä vatkaamista silloin kun olet juuri lisännyt öljyä, jos sitä lorahtaa liikaa kerralla ei kastike välttämättä enää sido sitä itseensä ja se alkaa separoitumaan. Ota valmiista majoneesista 1/3 erikseen ja sekoita loppuun 2/3 tillisilppu ja jos haluat, suolaa ja vielä loraus sitruunamehua.
Paista kalafile uunissa 200 asteessa kunnes se on juuri ja juuri kypsää, n. 10-12 minuuttia.Anna kalan hieman jäähtyä ja erottele hiutaleiksi kulhoon. Kalan voi paistaa valmiiksi jo edellisenä päivänä!
Pilko perunat kuutioiksi jotta ne kypsyy nopeammin, keitä muussaukseen sopivaan kypsyyteen ja muussaa perunasurvimella. Anna muussin jäähtyä.
Vatkaa kulhossa munan ja keltuaisen rakenne rikki. Lisää joukkoon viipaloitu sipuli, tilli, sitruunankuori ja suolaa ja pippuria. Sekoita joukkoon sitten kalahiutaleet, perunamuussi ja sivuun otettu 1/3 dijonmajoneesista. Sekoita taikinaksi ja lisää suolaa jos siltä tuntuu.
Pyörittele taikinasta n. 0,8dl kokoisia palluroita/nökäreitä...kokoa on vaikea arvioida, mutta niin että lopulta saat taikinasta n. 12 saman kokoista pyörykkää. Laita leivinpaperin päälle jääkaappiin, tai jos omistat silikonisen muffinssivuoan se toimii kanssa, itelläni oli juuri sopiva 12-kolon vuoka ja käytin sitä. Anna maustua jääkaapissa vähintään 1 h, tai jopa 4h. (Itse maltoin odottaa just sen tunnin...)
Painele palluroista n. 1-2 cm paksuisia pihvejä ja paista pannulla oliiviöljyssä n. 5 minsaa per puoli. Voit lämmittää vähän uunia ja pitää jo paistettuja pihvejä siellä lämpimässä kun paistat loput, pannuun mahtuu 3-4 pihviä kerralla, riippuen pannusta ja pihveistä. (<- mahtava huomio)
Tarjoa lopun majoneesin kanssa, kylkeen voi keittää vaikka riisiä.Lisäksi tein oman reseptini mukaisesti salaattiostereita:
Roosan salaattiosterit
Tomaattia
Kevätsipulia
Parmesaania
Kastike:
Oliiviöljyä
Sitruunamehua
Balsamicoetikkaa
Soijakastiketta
Valkosipulia
hunajaa
suolaa
pippuria
Lohko tomaatit neljään osaan ja poista puinen kantaosa. Kaiva sormilla lohkoista neste ja siemenosat kulhoon, niin että jäljelle jää ryhdikästä ja helposti leikattavaa osaa. Kuutio ryhdikkäät osat pieniksi n. 0,5x0,5cm paloiksi. Paloittele kevätsipuli pieniksi siivuiksi.
Lisää kulhoon jossa jo on tomaattien nesteosat: silputtu/puristettu valkosipuli, balsamicoa loraus, soijaa loraus (huom! tätä varovasti), sitruunamehua, hunajaa, suolaa ja pippuria. sekoittele kastike ja anna maustua jonkin aikaa. Vähän ennen tarjoilua lisää kulhoon tomaatit ja sipuli ja sekoita.
Annostele tomaatti-sipulisalaattia salaatinlehdille ja ripottele päälle parmesania ja korianteria/muuta yrttiä, mitä nyt löytyy!
Sopii erityisesti Hoegaardenin kanssa ja kuumalla säällä, varmaan myös grillauksen yhteydessä!
Chorizo-katkarapu-kikhernepitaleivät
1 pakastepussi katkarapuja
2 tölkkiä (800g) kikherneitä
4 kynttä valkosipulia
2 tl sitruunankuorta
2 rkl sitruunan mehua
1/2 tl chilihiutaleita
n. 3 dl kasvislientä
8 kpl pitaleipää
rucolaa
korianteria
suolaa&pippuria
* couscousia pikkasen (ei ole alkuperäisessä, lisäsin ite kun tuntui että tarttee)
Paista kuutioitu chorizo kuumalla pannulla kunnes kuutiot ruskistuu/kutistuu hieman ja lihan rasva sulaa pannulle. Ota lihat kulhoon talteen reikäkauhalla ja jätä pannulle n. 1 rkl rasvaa, loput rasvat kuppiin, niitä tarvitaan myöhemmin!
Lisää pannulle sitruunankuori, valkosipuli hienonnettuna/murskattuna ja valutetut ja hieman kuivatut katkikset
ja ruskista ne, lisää suolaa ja pippuria. Vinkki: Olin tässä vaiheessa keittänyt jo pienen määrän couscousia ja valuttanut sen. Ravuista irtosi vielä pannulla pikkasen nestettä ja lisäsin vähän couscousia sekaan niin se imi nesteen ja ravut ruskistui eikä keittynyt. Lisää rapupaistos chorizojen kanssa kippoon ja sekoita.
Lisää pannulle loput chorizosta irronneet rasvat ja lisää kuumentuneeseen rasvaan huuhdotut ja valutetut kikiherneet. Anna tiristä pari minsaa ja lisää kasvisliemi. Keittele taas n. 5 minsaa ja survo sitten vähän perunasurvaimella kikherneitä, niin että ne imee nesteen itseensä. Nosta pois liedeltä, lisää joukkoon loppu couscous, sitruunamehu ja rucolaa&korianteria (tai mistä tykkäät) saksittuna ja sekoita.
Paista täytteiden valmistuessa uunissa 150 asteessa oliiviöljyllä valeltuja pitaleipiä pakkauksen ohjeen mukaan (n. 5 minsaa). Leikkaa pitaleipään halkio ja täytä tasku vuorotellen kikhernemössöllä ja rapu-chorizotäytteellä. Leikkasin vielä tomaattia ja kurkkua paloiksi,puristus sitruunaa niiden päälle ja tökittiin niitä mössöjen sekaan. Nam! Tää on hyvää ja helppoa :)
Sitten vielä makeaa:
Roosan suklaamarjakipot
100-125g voita
1 dl sokeria
1 muna
n. 2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
pikkasen sitruunankuorta ja mantelijauhetta
Vaahdota voi ja sokeri, lisää muna vatkaten.
Sekoita joukkoon pikkuhiljaa jauhot&jauheet (jotka on sekoitettu ensin hyvin keskenään).
Painele taikina mataliin muffinssivuokiin aika ohuena kerroksena. ja paista n. 200 asteessa kunnes reunat kauniin ruskeat. Kun murokupit tuli uunista oli se kuppimainen muoto vähän kadonnut ja vielä kun ne oli kuumia otin teelusikan ja painelin kohonnutta taikinaa keskeltä kuppimaiseksi. Ehkä se ei olisi tarvinnut sitä leivinjauhetta...en tiedä kun sovelsin taikinan ihan toisenlaisesta ohjeesta. Tästä tuli kyllä hyvän makuista ja toimii varmasti paremmin jos tekee sellaisia jotka paistetaan täytteen kanssa uunissa, esim. raparperi-mansikka-mascarpone täytteellä (teen heti kun löydän täältä raparperia).
Suklaamoussetäyte:
2 valkuaista
2 dl sokeria
170g suklaata
2 dl kermaa
1 tl vaniljasokeria
Tämä on äitiltä saatu ohje, sika hyvä ja olen tehny tätä monta kertaa.
Tähän sai kivasti majoneesista ja kalapihveistä yli jääneet valkuaiset. Suklaata mulla oli vaan vähän jäljellä, niin lisäsin vaahdotettuun valkuaisvaahtoon lopuksi kaakaojauhetta. Kermaakaan ei ollut ihan kahta desiä mutta silti tuli hyvää, pettämätön resepti :)
Eli, vatkaa valkuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata suklaa ja anna jäähtyä vähän.
Lisää valkuaisvaahtoon kevyesti nostellen vuorotellen suklaata ja vaahdotettua kermaa.
Tästä annoksesta tuli aika paljon, sitä voi sitten kivasti syödä pelkältäänkin kun on saanut eka kupit täytettyä!
Taikinakuppien pohjalle voisi laittaa aikalailla mitä vaan. Mietin jotain sitruksista tuorejuustosettiä, mutta siihen ei ollut aineksia niin murskasin pohjalle vähän purkkikirsikoita ja myöhemmissä versioissa myös karhunvatukoita. Kirsikoiden neste imeytyi muropohjaan ja mehevöitti sitä sopivasti. Alex totesi että kuningatarhillo voisi sopia, hyvä idea aksulta! (Siitä on tulossa kunnon kulinaristi... :D)
Lusikoi kippoihin seuraavaksi vähän suklaamoussea ja painele päälle haluamiasi marjoja/hedelmäviipaleita.
Meillä oli pensasmustikoita,karhunvatukoita ja kuorittuja satsumalohkoja. Näitä syötiin monta päivää niin aina tuli vähän erilaisia. Setti kannattaa kasata vasta vähän ennen tarjoilua niin ne ei lössähdä.
| Alex olikin yllättynyt että se oli hyvää! |
Huh, meni jotain 2 tuntia että sain nää kirjotettua. Toivottavasti testaatte ja nautitte!
Tot ziens!
Kyllä Alexia hemmotellaan:)Roosa kokeile niitä chili-appelsiini-kerma-katkarapuja (kuorellisia). äidillä on ohje Antti Vahteran kirjassa. Lasi valkkaria, patonkia ja eikun terassille..slurps..täytyypä tehdä itsekkin, multakin saattaa löytyä ohje:)
VastaaPoista