*Jälkihuomio: aloitin päivällä, pidin välillä taukoa ja sain valmiiksi illalla*
Päivä on pilvinen, kahvia on juotu jo pari kuppia ja tänään on niin sanottu välipäivä. Äiti ja iskä lähti Suomeen eilen ja huomenna alan esivalmistelemaan Suomi-ateriaa varten jonka tarjoan lauantaina italialaisille ystävillemme (karjalanpiirakoita munavoilla, sieni-juurespiiras voitaikinakuoressa ja leivitettyä brie-juustoa lakkahillolla)
ja varmaan pitäis vähän siivoillakin. Mutta tänään, tänään teen mitä huvittaa ja just niin hitaasti kun haluan!
Eli voin rauhassa nysvätä tähän seuraavat suolaiset ohjeet muutaman kuukauden ajalta:
1 paketti canneloniputkia
pinaattia fiilispohjalta
ricottajuustoa 1prk
pippuria
suolaa
-----
2 tomaattia
pienehkö sipuli
valkosipulia maun mukaan
varsiselleriä ---- II ----
2 tlk kuorittuja luumutomaatteja
basilikaa
-----
n. 1-1,5dl parmesania raasteena
1 prk creme fraice
3 anjovisfilettä hienonnettuna
-----
Pintaan:
mozzarellaa 2 könttiä & parmesanraastetta n. 1dl
Sekoita pilkotusta pinaatista ja ricottajuustosta tahna ja mausta suolalla ja pippurilla.
Freesaa kattilassa pilkotut sipulit, v-sipulit ja selleri, lisää pilkotut tuoreet tomaatit ja lopuksi pilkotut tölkkitomaatit & niiden liemi ja keittele näistä hyvä tomaattikastike, lopussa mausta pippurilla, (suolalla) & basilikalla.
Sekoita parmesanraasteesta, creme fraisesta ja anjoviksesta kastike.
Täytä cannelonit ricotta-pinaattitäytteellä. Minä aina olen muistelevani että ihan hyvin kapealla pitkävartisella lusikalla saa sen tehtyä, mutta sitten kun olen niitä täyttämässä muistan että se onkin Erittäin hidasta. Joten suosittelen näkemään sen verran vaivaa että tunkee täytteen pursottimeen, nopeuttaa putkien täyttämistä huomattavasti! Laitoin lisäksi vähän paistettua jauhelihaa putkiloihin täytemössön väliin, kun Alexilla oli lihanhimo.
Kun putket on täytetty, ala latomaan uunivuokaan seuraavasti:
Pohjalle ensin n. puolet tomaattikastikkeesta, sitten kerros canneloneja, päälle vielä loput tomaattikastikkeesta ja anjovis-cremefraisekastike. Vuoraa pintaa mozzarellasiivuilla ja parmesanraasteella.
Jos ei ole laakeaa vuokaa, voi canneloneja laittaa myös kahteen kerrokseen, mutta varmista että kastike ulottuu myös päälimmäiseen kerrokseen ja ettei pintaan jää kuivia kohtia cannelonia, muuten se vaan kuivuu eikä kypsy.
Paistetaan 180 asteessa n. 20-25min.
---------------- >> --------------------- >> -- << -------------------------- << ------------------
Vasemmalla eräs kokeilu tortilloista Italialaiseen tyyliin: Pestoa, mozzarellaa, balsamicoa, rehuja, creme fraicea ja alla taisi olla jauhelihaa&kukkakaalia paistettuna (oli jäänyt kk yli jostain muusta).
Oikealla ihana pasta: chorizoa, kesäkurpitsaa, tomaattia, punasipulia, valkosipulia, kapriksia, rucolaa ja päällä paahdettuja kikherneitä& parmesan. Hyvää ja aika simppeliä!
Vasemmalla lihapullat tomaattikastikkeessa. Täällä tuli telkkarista pitkään semmonen mainos missä nainen peilailee itseään ravintolan ulkopuolella ikkunan heijastuksesta, kohentaa liivejään mm. ja sisäpuolella kolme ukkoa on just syömässä. Yhdellä niistä on lautasella pastaa lihapullilla ja kun ne huomaa sen naisen (joka ei tietty nää sisälle), niiden suut loksahtaa auki ja sen miehen haarukassa ollut lihapulla tipahtaa takaisin siihen lautaselle sen pastan päälle. Kun olin nähny tän mainoksen riittävän monta kertaa, oli pakko kaivaa pinterestistä löytämäni respti lihapullapastalle ja tehdä sitä pikimmiten ;D Mainos oli muuten jonkun lähdeveden eikä suinkaan sen ruuan! Reseptin englanniksi, mutta erittäin hyvillä työvaihekuvilla löydät täältä.
Oikealla joku ihana aamupala kun oli vieraita tulossa, tais olla Elsille&Hannulle.
---------------- >> --------------------- >> -- << -------------------------- << ------------------
Daal Makhani (Intialainen papumössö)
Bionan mixed beans-purkki
tai
kidneypapuja, ruskeitapapuja (ja kikherneitä)
yhteensä n. 250-300g (ilman nestettä)
punaisia/ruskeita linssejä n. 1/2 dl (kuivana)
1 keskikokoinen sipuli
1 isohko tomaatti
pieni pala inkivääriä
1 vihreä chili (punanenkin käy)
3 kynttä valkosipulia
juustokuminaa siemeninä & jauheena n. 1 tl
kurkumaa n. 1 tl
(chilihiutaleita)
garam masalaa n. 1 tl
voita
suolaa
tuoretta korianteria
tai sileälehtistä persiljaa
Keitä huuhdeltuja&valutettuja papuja ja linssejä vähässä vedessä kunnes linssit on pehmenneet.
Pannulla öljyssä seuraavassa järjestyksessä:
1. Juustokuminansiemenet & valkosipuli n 1 min.
2. lisää sipuli pilkottuna.
3. lisää inkivääri ja chili pienenä silppuna, tomaatti pieneksi pilkottuna. pari minsaa
4. lisää kurkuma, kuminajauhe, chilihiutaleet ja garam masalaa.
Sekoittele ja anna muhia vielä pari minsaa, mössön tulee jäädä vähän mehukkaaksi.
Kun linssit on jo vähän pehmenneet, lisää pannussa muhinut mössö papukattilaan ja sekoita hyvin.
Anna kiehua hiljalleen vähintään 30min, välillä sekoittaen ja lisää tarvittaessa nestettä.
Daalin kuulu jäädä aika ohueksi, muhennoksen ja kastikkeen välimaasto.
20 minuutin jälkeen voit painella muutaman kerran mössöä perunasurvimella, jotta papujen rakenne osittain rikkoutuu, tämän jälkeen kannattaa lisätä hieman nestettä. Lisää lopuksi nokare voita, mausta suolalla ja lisää silputtu korianteri. Nautitaan riisin ja raita-tyypisen jugurttikastikkeen kanssa, tai osana isompaa ruokakokonaisuutta. Seuraksi sopii hyvin esim. Alexin klassikko Butter Chiken tai Alu Gobi.
---------------- >> --------------------- >> -- << -------------------------- << ------------------

Jostain urposta syystä en muistanut ottaa tästä valokuvaa (?!), joten pöllin netistä
kuvan joka muistuttaa aika paljon tekemääni Pudhinaa,
paitsi että se mun on vähä punasempaa ja löysempää.
paitsi että se mun on vähä punasempaa ja löysempää.
Pudhina Ko Achaar
(eli se hyvä kirpeä ja tulinen mössö Nepalilaisissa ravintoloissa)Minttua (tiiviisti pakattuna vähintään puoli dl, mielellään jopa 2!)
1 punasipuli
1-1 1/2 dl sitruunan mehua
vihreä chili (tai punanen)
3 kynttä valkosipulia
n. 1 tl jauhettua juustokuminaa
n. 1 tl sokeria
n. 1/2 tl suolaa
(sitruunankuorta)
1 pienehkö tomaatti
Paloittele sipuli, tomaatti ja chili ja murskaa valkosipuli veitsellä. Lisää kaikki aineet blenderiin ja jauha kohtuu hienoksi mössöksi. Jos tykkäät vähä sattumista, säästä pieni osa sipulia ja pilko se lopuksi joukkoon aika pieninä paloina. Tämän voi myös tehdä sauvasekoittimella, mutta sillon pitää pilkkoa ainekset jo valmiiksi aika pieneksi ettei mössöön jää isoja paakkuja. Lopputulos on Sika hyvä, sitruunainen, kirpeä, tulinen, raikas, jännittävä maustekastike jota voi laittaa melkein mihin vaan! Suosittelen Daal Makhanin, riisin ja Raidan kanssa!
---------------- >> --------------------- >> -- << -------------------------- << ------------------
Kuvista huomaatte, etten saanut omaani niin mielyttävän näköiseksi kun Kodin Kuvalehti,
mutta hyvältä maistuu!
Vihreä linssi-chorizosalaatti
(Kodin Kuvalehdestä 7/2011)
2 dl vihreitä linssejä
6 dl vettä
1/2 tl suolaa
3 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
1/2 kurkku
1/2 pieni kukkakaali
2 rkl kapriksia
1/2 dl manteleita
100g chorizomakkaraa tai lämminsavustettua lohta (tai hyvin maustettua tofua)
Keitä huuhdottuja linssejä n. 20 minuuttia suolatussa vedessä, kunnes linssit ovat kypsiä mutta napakoita.
Jäähdytä. (Tässä mulla meni pieleen, kun halusin tarjota salaatin lämpöisenä en jäähdyttäny ja siks varmaan meni vähän mössöksi. Eli jos haluaa lämpimän version kannattaa varmaan antaa jäähtyä ja lämmittää vähän uudelleen niin pysyy ehkä paremmin kasassa.)
Sekoita jäähtyneiden linssien joukkoon sitruunamehu ja oliiviöljy (tän jälkeen vois vähän lämmittää jos haluu, luulen?)
Suikaloi kurkku ja erottele kukkakaali pieniksi nupuiksi ja sekoita linssiseokseen.
Paahda manteleita kuivalla pannulla pari minsaa ja lisää salaattiin.
Paista chorizoa viipaleina kovalla lämmllä muutama minuuti kunnes ne on rapsakoita ja lisää linssisalattiin.
---------------- >> --------------------- >> -- << -------------------------- << ------------------
Quinoa-Kikhernesalaatti
pinaattia fiilis pohjalta
quinoaa n. 1 dl
1 punasipuli tai pari shalottisipulia
kirsikkatomaatteja
kikherneitä 1 tölkki
kastike:
1 sitruunan mehu
oliiviöljyä
1 sitruunan kuori
valkosipulia
dijon-sinappia 1 rkl
suolaa&pippuria
tuoreita yrttejä
Keitä quinoa ja anna jäähtyä. Puolita kirsikkatomaatit ja leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi.
Pilko pinaattia (käytin pakastettua, voi käyttä tuorettakin mutta kannttaa sitte leikata aika pieniksi suikaleiksi) pienemmäksi. Yhdistä huuhdotut ja valutetut kikherneet ja muut ainekset erikseen tehtyyn kastikkeeseen ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.
Salaatin kanssa tarjosin kesäkurpitsalettuja jugurttikastikkeella, jotka on yhdistelmä kesäkurpitsa frittereistä ja niistä tuorejuustoletuista joita vähän väliä teen jossain muodossa suolasena tai makeana.
---------------- >> --------------------- >> -- << -------------------------- << ------------------
Falafeleja jugurttikastikkeella
0,6 dl sitruunamehua
1 sipuli
1/2 tl juustokuminaa jauheena
1/2 tl chilihiutaleita
3 kynttä valkosipulia
2 tl suolaa
n. 3 rkl persiljaa/korianteria silputtuna
seesaminsiemeniä tai tahinia
4-5 dl korppujauhoja
2 munaa
Mössää huuhdotut&valutetut kikherneet perunasurvimella ja lisää sitruunamehu siinä samalla.
Lisää hienonnettu sipuli& valkosipuli, juustokumina, chili, suola, seesaminsiemenet ja yrtit sekä puolet korppujauhosta.
Sekoita massa hyvin ja anna hieman maustua jääkaapissa. Muotoile massasta sopivan kokoisia pikku pihvejä, saa jäädä aika paksuiksi. Kovin isoja ei kannata tehdä koska ne tuppaa hajoamaan. Kasta kananmunaan ja leivitä korppujauhoilla. Paista kuumalla pannulla reilussa oliiviöljyssä muutama minuutti per puoli. Tarjoile jugurttikastikkeen kera tai vaikka burgerin välissä! Saletisti muuten se Pudhina-kastike sopisi näiden kanssa, ne jotka ovat vierailleet mahtavassa Maotz-pikaruokalassa voivat varmaankin kuvitella tän makuyhdistelmän pitaleivän väliin, NAAAAM!
Näistä voisi toki tehdä perinteisiä pyörykän mallisia, mutta jos ei ole uppokeitintä suosittelen vähän pihvimallisia, paljon helpompi paistaa ne pannulla vähän litteinä.
---------------- >> --------------------- >> -- << -------------------------- << ------------------
Provencen valkosipulikeitto
(Kodin Kuvalehti 7/2011)
3 kokonaista valkosipulia
2 rkl oliiviöljyä
1/4 tl suolaa
8 dl kasvislientä
* 1/2 dl punaisia linssejä (kuivana)
yrttikimppu:
timjaminoksia,
persiljanvarsia,
laakerinlehti
(3 rkl) tummaa kastikesuurusta (esim. Maitzenaa)
(tai vähemmän)
Pinnalle persiljaa & smetanaa
* Alkuperäisohjeeseen ei tullut linssejä.
Tein keiton aluksi ohjeen mukaan, mutta maku oli mielestäni ohut. Seuraavana päivänä lisäsin loppuun keittoon erikseen keitetyt linssit ja keitosta tuli herkullista.

Leikkaa valkosipuleiden kärjistä palat pois ja valuta päälle öljyä ja mausta ripauksella suolaa.
Paahda sipuleita uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja purista pehmenneet sisukset kuorista kattilaan. Kaada päälle kasvisliemi.
Valkosipulin ollessa uunissa huuhdo linssit, valuta ja keitä vähässä vedessä erillisessä kattilassa kunnes ovat pehmenneet.
Sido yrtit kimpuksi puuvillanarulla ja lisää valkosipuliliemeen. Keitä n. 10 minuuttia.
Poista yrttinippu ja soseuta liemi sauvasekoittimella. Lisää linssit (ilman niiden omaa keitinlientä) ja kiehauta.
*Jälkihuomio! Tein keittoa pari päivää sitten ja totesin että kun linssit keittää vähässä vedessä, neste imeytyy niihin aika hyvin, eli linssit kannattaa lisätä liemen kanssa jos sitä ei ole kovin paljoa. Nesteessä on mukana hyvää makua! Kun keitin linssit lisäsin keitinveteen kurkumaa ja timjamia, kurkuma antaa keitolle kaunista väriä, koska paahdettujen valkosipulien oma väri on aika haalea.
*Jälkihuomio! Tein keittoa pari päivää sitten ja totesin että kun linssit keittää vähässä vedessä, neste imeytyy niihin aika hyvin, eli linssit kannattaa lisätä liemen kanssa jos sitä ei ole kovin paljoa. Nesteessä on mukana hyvää makua! Kun keitin linssit lisäsin keitinveteen kurkumaa ja timjamia, kurkuma antaa keitolle kaunista väriä, koska paahdettujen valkosipulien oma väri on aika haalea.
Suurusta ja keitä vielä hetki.
Koristele smetanalla ja persiljalla tarjotessa.
---------------- >> --------------------- >> -- << -------------------------- << ------------------
| Meidän ainut kasvanut kurpitsa omalta katolta! (siksi vähän pien) |
Kurpitsa-Cashewkeitto ja gremolata
n. 900g piiras kurpitsaa
*tai n 2/3 kurpitsaa ja 1/3 porkkanaa raasteena
1/2 tl Fenkolin siemeniä
1 pieni sipuli
1 rkl inkivääriä
1 tl juustokuminaa jauheena
1/2 tl kurkumaa
1/4 tl paprikajauhetta
1/2 rkl sokeria
5,2 dl maitoa
2,5dl vettä
1,3 dl cashew-pähkinöitä
4 rkl appelsiinin mehua
Gremolata:
4 rkl korianteria
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl appelsiinin kuorta
suolaa ripaus
Puolita kurpitsa ja kaiverra hötönen sisus&siemenet pois. (Hötöt voi heittää menemään, mutta siemenet voi säästää ja paahtaa jos jaksaa.)
Ripottele syntyneeseen onkaloon suolaa ja hieman oliiviöljyä.
Paista kurpitsaa 200 asteessa leikkauspinta alaspäin leivinpaperin päällä n. 20 minuuttia.
Kun kurpitsa on vähän jäähtynyt kaiverra pehmeä sisus kuoren sisältä.
Freesaa sipulit silputtuna pannulla fenkolinsiementen kanssa ja lisää muutaman minuutin päästä muut mausteet (lisää tässä vaiheessa myös porkkanaraaste jos käytät sitä!).
Lisää seuraavaksi kurpitsansisus ja hieman murskatut cashew-pähkinät . Lopuksi lisää maito ja vesi ja anna kiehua hetki. Kaada seos blenderiin ja blenderöi kunnes rakenne on ihanan samettinen. Lisää appelsiinimehu. (tein sauvasekottimella ja se onnistuu kyllä, mutta rakenne ei ihan saavuta samettimaisuutta, maut oli silti mahtavat ja aion tehdä tätä uudestaan kunhan pääsen blenderiin käsiksi!)
Valmista gremolata silppuamalla aineet yhteen mahdollisimman pieneksi.
Tarjoile keitto gremolatan, hyvän leivän ja jos haluat myös smetanan kanssa.
Resepti löytyi alunperin täältä.
---------------- >> --------------------- >> -- << -------------------------- << ------------------
No niin, eiköhän tuossa ole innokkaille kokeille joksikin aikaa testailtavaa. Kunhan taas teen uusia löytöjä ja kokeiluja, palataan asiaan! Ens kerralla tarinoita iskän ja äitin vierailusta, ja siinäkin tulee olemaan ruokakuvia!
Niin ja Daalista piti vielä sanoa, että vaikka se ei ole ulkonäöltään puoleensa vetävät, on maut mahtavuutta. Kannattaa noudattaa ohjetta täsmälleen niin saa herkkua aikaan. Jossain vaiheessa laiskistuin ja tein tätä sellaisella oikaisulla, että tein sipuli-maustesetin suoraan kattilanpohjalla ja lisäsin siihen päälle linssit, pavut ja nesteet. Mutta ei kannata oikoa, ihan eri makuista tulee, ei yhtään niin hyvää! Ja parheimmillaan tämä on seuraavana päivänä tekemisestä uudelleenlämmitettynä :D
VastaaPoistaKiitos, tilaan näitä kaikkia syysloma viikolle!! nam nam, let´s start the fiesta..jaa man!!!
VastaaPoista