Alexin ja Anskun synttäreitä juhlittiin yhteisesti viime viikonloppuna.
Koska Ansku vieraili meillä ekaa kertaa ja muutenkin oli ystävää ollu ikävä, niin päätin että pistetään ihan ranttaliksi ja syödään oikein hyvin. Meillä oli ainokaisesta kasvaneesta kurpitsastamme tehty alkukeitto, pihviä, ruusukaalia ja punaviinikastiketta sekä rakkaudella tehty Herkku-Special-kakku!
Koska blogini ei ole aikoihin ollut nimelleen uskollinen, aion palata ruotuun ja tehdä muutaman ruoka spesiaalin. Niistä ensimmäisenä makeat, eli tämän postauksen loppuosuus. Olkaatte hyvät, toivottavasti näistä on jollekin iloa!
MAKIAA!
Anskun & Alexin synttärikakku
Sokerikakkupohja on muokattu Kinuskikissan reseptistä (siel on hyvät kuvat!).
Jos haluat tehdä täsmälleen saman kokoisen kun mää, niin tässä:
Sokerikakkupohja
(tarvitaan 2 saman kokoista lasia)
3 munaa (yhteen mukiin)
sokeria (toiseen mukiin, saman verran kun munien tilavuus)
*kippaa sokerit taikinakulhoon*
Mittaa taas mukiin jauhot seuraavasti:
(saman verran kun munien tilavuus)
~ 70% vehnä- ja graham-jauhoja
loput perunajauhoja
~1,5 tl leivinjauhetta
- Munat ja sokeri vatkataan mahdollisimman kuohkeaksi.
- joukkoon nuolijalla kevyesti sekoittaen siivilöidyt, mukissa hyvin sekoitetut, jauhot
- paista alatasolla 40min 175 asteessa.
Jos pinta tummuu voi laittaa folion päälle ~20min jälkeen
Marenkilevyt
4 valkuaista
8 rkl sokeria
pien ripaus suolaa
raastettua suklaata (maun mukaan)
pähkinöitä rouheena (laitoin mantelia&hasselpähkinää)
- sekoita kovaksi vatkattuun valkuais-sokerivaahtoon kevyesti suklaa- & pähkinärouheet.
- levitä veitsellä haluttuun muotoon leivinpaperin päälle (eli kakkuvuoan muoto), n. 1-1,5cm paksusti
- paista 120 asteessa 2,5 tuntia, ja käy välillä kääntämässä peltiä.
- anna vielä kuivua sammutetussa uunissa vähintään 60min.
Jätin yöksi uuniin, vaikka lusikka luukun väliin ilmarakoa varten, kun paistoin illalla.
Riippuen huoneiston kosteudesta, marengit menettää koppuraisen rapsakkuutensa aika nopsaa.
Jos ajankäytöllisesti mahdollista, kannattaa herätä juhlapäivän aamuna paistamaan.
Mulla se oli jo ihan nahkeaa kun sain sen kakkuun, mutta oli se hyvää niinkin!
Täytteet
Suklaa-mascarponekreemi:
3/4 mascarponepurkista
~ 100-150g suklaata sulatettuna
~ 25-50g voita
(pikkasen tomusokeria)
loraus likööriä, esim. Cointreauta
- vatkaa pehmeä voi ja mascarpone sekaisin
- lisää sulatettu suklaa, sokeri & likööri
Mascarponekerma:
1/4 mascarponepurkista
1-1,5 dl kermaa
vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa mascarpone, vaahdota viel vähän.
raparperia semmonen kiva määrä
omenasosetta (riippuen raparperin määrästä)
- keitä paloiteltua raparperia sokerin kanssa kattilassa
kunnes r-perin rakenne alkaa rikkoontua
- anna jäähtyä ja lisää joukkoon omenasosetta, fiilispohjalta.
1 Kakkupohja slaissi (n. 1,5-2cm)
2 raparperi-omenasosetta (kosteuttaa samalla pohjaa)
3 suklaakreemiä
4 kermavaahtoa
5 marenkilevy
6 suklaakreemiä
7 kermavaahtoa
8 kakkupohja slaissi
9 raparperi-omenasosetta
10 suklaakreemiä
11 kermavaahtoa
12 marenkilevy
Koristeluun pikkasen vielä kermavaahtoa ja tuoreita marjoja.
Laitoin vadelmia ja pensasmustikoita.
Tarkoitus oli myös tehdä hienoja mantelikukkia (kuvan innoittamana). Jaksoin tehdä yhden,
loput mantelilastut heivasin vaan marjojen päälle.
Hyvä niin, kokkauksessa olikin jo tuossa vaiheessa kestänyt tunteja :)
Sitruuna-rosmariinipiiras
Alkuperäinen resepti.pohja:
3,5 dl jauhoja (laittaisin puolet vehnää ja puolet grahamia)
3 rkl sokeria
1 rkl rosmariinia silputtuna
ripaus suolaa
0,8 dl voita pikkukuutioina
1-2 rkl kylmää vettä
- Sekoita jauhot, sokeri, rosmariini ja suola keskenään
- nypi voi jauhojen sekaan ja lisää vettä rakenteesta riippuen
ensin yksi ja jos tarvii niin vielä toinen lusikallinen.
Taikina pitää pysyä sen verran kasassa että sen saa paineltua piirasvuokaan.
- paista pohjaa ~15min 180 asteessa.
Täyte:
2,4 dl jugurttia (turkkilaista tai muuten paksua)
1,2 dl sokeria
2 munaa
1 tl sitruunankuorta
1,2 dl sitruunamehua
- sekoita ainekset keskenään ja täytä esipaistettu pohja täytteellä.
- paista vielä 25-30 minuuttia, kunnes täyte on aika hyytynyt. Anna jäähtyä vähän ja tarjoile!
Herkkuletut
Tämä on taas muunnos siitä yhdestä lettutaikinasta jota teen aina jossain muodossa,
suolasena ja makeana.
2-2,5dl vehnäjauhoja
1 1/4 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
~ 50 g tuorejuustoa (appelsiinilla maustettu sopii hyvin!)
tai appelsiinijugurttia/-rahkaa
1 rkl voita
1 muna
~150ml maitoa
suklaata rouheena
tarjoiluun:
appelsiinia kuorittuna ja paloiteltuna, jugurttia (mulla oli tuos sitä appelsiinimakuista), siirappia ja tomusokeria
- sekoita pehmeä voi ja tuorejuusto/jugurtti sekaisin
- vatkaa joukkoon muna (käsivatkain riittää)
- vatkaa joukkoon maito
- lisää keskenään sekoitetut jauhot vähän kerrallaan
- lisää suklaarouhetta maun mukaan ( saa olla aika isojakin paloja, ettei taikina mene ihan ruskeaksi)
Paista letut aika pienikokoisina voissa ja tarjoile.
Loppuun muuten vaan kuva makeista jätskiannoksista!
Jädee, suklaamarenkia ja siirappia kirpparilta löytyneistä kipoista :)

NAMMMMM! :))))
VastaaPoistaOmpa teitin elämä ollut makiaa!!,
VastaaPoista