torstai 27. syyskuuta 2012

Suolaista!

 Goede Middag ( / Avond) 

*Jälkihuomio: aloitin päivällä, pidin välillä taukoa ja sain valmiiksi illalla*

Päivä on pilvinen, kahvia on juotu jo pari kuppia ja tänään on niin sanottu välipäivä. Äiti ja iskä lähti Suomeen eilen ja huomenna alan esivalmistelemaan Suomi-ateriaa varten jonka tarjoan lauantaina italialaisille ystävillemme (karjalanpiirakoita munavoilla, sieni-juurespiiras voitaikinakuoressa ja leivitettyä brie-juustoa lakkahillolla)  
ja varmaan pitäis vähän siivoillakin. Mutta tänään, tänään teen mitä huvittaa ja just niin hitaasti kun haluan! 

Eli voin rauhassa nysvätä tähän seuraavat suolaiset ohjeet muutaman kuukauden ajalta:



Cannelonit Jamie Oliverin tapaan

1 paketti canneloniputkia
pinaattia fiilispohjalta
ricottajuustoa 1prk
pippuria
suolaa
-----
2 tomaattia
pienehkö sipuli
valkosipulia maun mukaan
varsiselleriä ---- II ----
2 tlk kuorittuja luumutomaatteja
basilikaa
-----
n. 1-1,5dl parmesania raasteena
1 prk creme fraice
3 anjovisfilettä hienonnettuna
-----
Pintaan:
mozzarellaa 2 könttiä & parmesanraastetta n. 1dl





Sekoita pilkotusta pinaatista ja ricottajuustosta tahna ja mausta suolalla ja pippurilla.

Freesaa kattilassa pilkotut sipulit, v-sipulit ja selleri, lisää pilkotut tuoreet tomaatit ja lopuksi pilkotut tölkkitomaatit & niiden liemi ja keittele näistä hyvä tomaattikastike, lopussa mausta pippurilla, (suolalla) & basilikalla.

Sekoita parmesanraasteesta, creme fraisesta ja anjoviksesta kastike.

Täytä cannelonit ricotta-pinaattitäytteellä. Minä aina olen muistelevani että ihan hyvin kapealla pitkävartisella lusikalla saa sen tehtyä, mutta sitten kun olen niitä täyttämässä muistan että se onkin Erittäin hidasta. Joten suosittelen näkemään sen verran vaivaa että tunkee täytteen pursottimeen, nopeuttaa putkien täyttämistä huomattavasti! Laitoin lisäksi vähän paistettua jauhelihaa putkiloihin täytemössön väliin, kun Alexilla oli lihanhimo.

Kun putket on täytetty, ala latomaan uunivuokaan seuraavasti:
Pohjalle ensin n. puolet tomaattikastikkeesta, sitten kerros canneloneja, päälle vielä loput tomaattikastikkeesta ja anjovis-cremefraisekastike. Vuoraa pintaa mozzarellasiivuilla ja parmesanraasteella.
Jos ei ole laakeaa vuokaa, voi canneloneja laittaa myös kahteen kerrokseen, mutta varmista että kastike ulottuu myös päälimmäiseen kerrokseen ja ettei pintaan jää kuivia kohtia cannelonia, muuten se vaan kuivuu eikä kypsy.

Paistetaan 180 asteessa n. 20-25min.


---------------- >>   --------------------- >>  --  << --------------------------  << ------------------





Vasemmalla eräs kokeilu tortilloista Italialaiseen tyyliin: Pestoa, mozzarellaa, balsamicoa, rehuja, creme fraicea ja alla taisi olla jauhelihaa&kukkakaalia paistettuna (oli jäänyt kk yli jostain muusta).
Oikealla ihana pasta: chorizoa, kesäkurpitsaa, tomaattia, punasipulia, valkosipulia, kapriksia, rucolaa ja päällä paahdettuja kikherneitä& parmesan. Hyvää ja aika simppeliä!







Vasemmalla lihapullat tomaattikastikkeessa. Täällä tuli telkkarista pitkään semmonen mainos missä nainen peilailee itseään ravintolan ulkopuolella ikkunan heijastuksesta, kohentaa liivejään mm. ja sisäpuolella kolme ukkoa on just syömässä. Yhdellä niistä on lautasella pastaa lihapullilla ja kun ne huomaa sen naisen (joka ei tietty nää sisälle), niiden suut loksahtaa auki ja sen miehen haarukassa ollut lihapulla tipahtaa takaisin siihen lautaselle sen pastan päälle. Kun olin nähny tän mainoksen riittävän monta kertaa, oli pakko kaivaa pinterestistä löytämäni respti lihapullapastalle ja tehdä sitä pikimmiten ;D Mainos oli muuten jonkun lähdeveden eikä suinkaan sen ruuan! Reseptin englanniksi, mutta erittäin hyvillä työvaihekuvilla löydät täältä.
Oikealla joku ihana aamupala kun oli vieraita tulossa, tais olla Elsille&Hannulle.


---------------- >>   --------------------- >>  --  << --------------------------  << ------------------







 

Daal Makhani (Intialainen papumössö)


Bionan mixed beans-purkki 
tai
kidneypapuja, ruskeitapapuja (ja kikherneitä)
yhteensä n. 250-300g (ilman nestettä)

punaisia/ruskeita linssejä n. 1/2 dl (kuivana)
1 keskikokoinen sipuli
1 isohko tomaatti
pieni pala inkivääriä
1 vihreä chili (punanenkin käy)
3 kynttä valkosipulia
juustokuminaa siemeninä & jauheena n. 1 tl
kurkumaa n. 1 tl
(chilihiutaleita)
garam masalaa n. 1 tl
voita
suolaa
tuoretta korianteria
tai sileälehtistä persiljaa

Keitä huuhdeltuja&valutettuja papuja ja linssejä vähässä vedessä kunnes linssit on pehmenneet.

Pannulla öljyssä seuraavassa järjestyksessä:
1. Juustokuminansiemenet & valkosipuli n 1 min.
2. lisää sipuli pilkottuna.
3. lisää inkivääri ja chili pienenä silppuna, tomaatti pieneksi pilkottuna. pari minsaa
4. lisää kurkuma, kuminajauhe, chilihiutaleet ja garam masalaa.

Sekoittele ja anna muhia vielä pari minsaa, mössön tulee jäädä vähän mehukkaaksi.
Kun linssit on jo vähän pehmenneet, lisää pannussa muhinut mössö papukattilaan ja sekoita hyvin.
Anna kiehua hiljalleen vähintään 30min, välillä sekoittaen ja lisää tarvittaessa nestettä. 
Daalin kuulu jäädä aika ohueksi, muhennoksen ja kastikkeen välimaasto.
20 minuutin jälkeen voit painella muutaman kerran mössöä perunasurvimella, jotta papujen rakenne osittain rikkoutuu, tämän jälkeen kannattaa lisätä hieman nestettä. Lisää lopuksi nokare voita, mausta suolalla ja lisää silputtu korianteri. Nautitaan riisin ja raita-tyypisen jugurttikastikkeen kanssa, tai osana isompaa ruokakokonaisuutta. Seuraksi sopii hyvin esim. Alexin klassikko Butter Chiken tai Alu Gobi.

---------------- >>   --------------------- >>  --  << --------------------------  << ------------------


                         
Jostain urposta syystä en muistanut ottaa tästä valokuvaa (?!), joten pöllin netistä 
kuvan joka muistuttaa aika paljon tekemääni Pudhinaa,
paitsi että se mun on vähä punasempaa ja löysempää.

Pudhina Ko Achaar 

(eli se hyvä kirpeä ja tulinen mössö Nepalilaisissa ravintoloissa)

Minttua (tiiviisti pakattuna vähintään puoli dl, mielellään jopa 2!)
1 punasipuli
1-1 1/2 dl sitruunan mehua
vihreä chili (tai punanen)
3 kynttä valkosipulia
n. 1 tl jauhettua juustokuminaa
n. 1 tl sokeria
n. 1/2 tl suolaa
(sitruunankuorta)
1 pienehkö tomaatti

Paloittele sipuli, tomaatti ja chili ja murskaa valkosipuli veitsellä. Lisää kaikki aineet blenderiin ja jauha kohtuu hienoksi mössöksi. Jos tykkäät vähä sattumista, säästä pieni osa sipulia ja pilko se lopuksi joukkoon aika pieninä paloina. Tämän voi myös tehdä sauvasekoittimella, mutta sillon pitää pilkkoa ainekset jo valmiiksi aika pieneksi ettei mössöön jää isoja paakkuja. Lopputulos on Sika hyvä, sitruunainen, kirpeä, tulinen, raikas, jännittävä maustekastike jota voi laittaa melkein mihin vaan! Suosittelen Daal Makhanin, riisin ja Raidan kanssa!

---------------- >>   --------------------- >>  --  << --------------------------  << ------------------



 Kuvista huomaatte, etten saanut omaani niin mielyttävän näköiseksi kun Kodin Kuvalehti, 
mutta hyvältä maistuu!

Vihreä linssi-chorizosalaatti

(Kodin Kuvalehdestä 7/2011)

2 dl vihreitä linssejä
6 dl vettä
1/2 tl suolaa
3 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
1/2 kurkku
1/2 pieni kukkakaali
2 rkl kapriksia
1/2 dl manteleita
100g chorizomakkaraa tai lämminsavustettua lohta (tai hyvin maustettua tofua)

Keitä huuhdottuja linssejä n. 20 minuuttia suolatussa vedessä, kunnes linssit ovat kypsiä mutta napakoita.
Jäähdytä. (Tässä mulla meni pieleen, kun halusin tarjota salaatin lämpöisenä en jäähdyttäny ja siks varmaan meni vähän mössöksi. Eli jos haluaa lämpimän version kannattaa varmaan antaa jäähtyä ja lämmittää vähän uudelleen niin pysyy ehkä paremmin kasassa.)
Sekoita jäähtyneiden linssien joukkoon sitruunamehu ja oliiviöljy (tän jälkeen vois vähän lämmittää jos haluu, luulen?)
Suikaloi kurkku ja erottele kukkakaali pieniksi nupuiksi ja sekoita linssiseokseen.
Paahda manteleita kuivalla pannulla pari minsaa ja lisää salaattiin.
Paista chorizoa viipaleina kovalla lämmllä muutama minuuti kunnes ne on rapsakoita ja lisää linssisalattiin.

---------------- >>   --------------------- >>  --  << --------------------------  << ------------------


Quinoa-Kikhernesalaatti


pinaattia fiilis pohjalta
quinoaa n. 1 dl
1 punasipuli tai pari shalottisipulia
kirsikkatomaatteja
kikherneitä 1 tölkki

kastike:
1 sitruunan mehu
oliiviöljyä
1 sitruunan kuori
valkosipulia
dijon-sinappia 1 rkl
suolaa&pippuria
tuoreita yrttejä


Keitä quinoa ja anna jäähtyä. Puolita kirsikkatomaatit ja leikkaa sipuli ohuiksi suikaleiksi.
Pilko pinaattia (käytin pakastettua, voi käyttä tuorettakin mutta kannttaa sitte leikata aika pieniksi suikaleiksi) pienemmäksi. Yhdistä huuhdotut ja valutetut kikherneet ja muut ainekset erikseen tehtyyn kastikkeeseen ja sekoita hyvin. Anna maustua jääkaapissa hetki ennen tarjoilua.






Salaatin kanssa tarjosin kesäkurpitsalettuja jugurttikastikkeella, jotka on yhdistelmä kesäkurpitsa frittereistä ja niistä tuorejuustoletuista joita vähän väliä teen jossain muodossa suolasena tai makeana.









---------------- >>   --------------------- >>  --  << --------------------------  << ------------------



Falafeleja jugurttikastikkeella


2 purkkia kikherneitä
0,6 dl sitruunamehua
1 sipuli
1/2 tl juustokuminaa jauheena
1/2 tl chilihiutaleita
3 kynttä valkosipulia
2 tl suolaa
n. 3 rkl persiljaa/korianteria silputtuna
seesaminsiemeniä tai tahinia
4-5 dl korppujauhoja
2 munaa



Mössää huuhdotut&valutetut kikherneet perunasurvimella ja lisää sitruunamehu siinä samalla.
Lisää hienonnettu sipuli& valkosipuli, juustokumina, chili, suola, seesaminsiemenet ja yrtit sekä puolet korppujauhosta.
Sekoita massa hyvin ja anna hieman maustua jääkaapissa. Muotoile massasta sopivan kokoisia pikku pihvejä, saa jäädä aika paksuiksi. Kovin isoja ei kannata tehdä koska ne tuppaa hajoamaan. Kasta  kananmunaan ja leivitä korppujauhoilla. Paista kuumalla pannulla reilussa oliiviöljyssä muutama minuutti per puoli. Tarjoile jugurttikastikkeen kera tai vaikka burgerin välissä! Saletisti muuten se Pudhina-kastike sopisi näiden kanssa, ne jotka ovat vierailleet mahtavassa Maotz-pikaruokalassa voivat varmaankin kuvitella tän makuyhdistelmän pitaleivän väliin, NAAAAM!
Näistä voisi toki tehdä perinteisiä pyörykän mallisia, mutta jos ei ole uppokeitintä suosittelen vähän pihvimallisia, paljon helpompi paistaa ne pannulla vähän litteinä.


























---------------- >>   --------------------- >>  --  << --------------------------  << ------------------


Provencen valkosipulikeitto

(Kodin Kuvalehti 7/2011)

3 kokonaista valkosipulia
2 rkl oliiviöljyä
1/4 tl suolaa
8 dl kasvislientä
* 1/2 dl punaisia linssejä (kuivana)

yrttikimppu:
timjaminoksia,
persiljanvarsia,
laakerinlehti

(3 rkl) tummaa kastikesuurusta (esim. Maitzenaa)
(tai vähemmän)

Pinnalle persiljaa & smetanaa


* Alkuperäisohjeeseen ei tullut linssejä.
Tein keiton aluksi ohjeen mukaan, mutta maku oli mielestäni ohut. Seuraavana päivänä lisäsin loppuun keittoon erikseen keitetyt linssit ja keitosta tuli herkullista.



Leikkaa valkosipuleiden kärjistä palat pois ja valuta päälle öljyä ja mausta ripauksella suolaa.
Paahda sipuleita uunissa 200 asteessa 15-20 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja purista pehmenneet sisukset kuorista kattilaan. Kaada päälle kasvisliemi. 

Valkosipulin ollessa uunissa huuhdo linssit, valuta ja keitä vähässä vedessä erillisessä kattilassa kunnes ovat pehmenneet. 

Sido yrtit kimpuksi puuvillanarulla ja lisää valkosipuliliemeen. Keitä n. 10 minuuttia.
Poista yrttinippu ja soseuta liemi sauvasekoittimella. Lisää linssit (ilman niiden omaa keitinlientä) ja kiehauta.
*Jälkihuomio! Tein keittoa pari päivää sitten ja totesin että kun linssit keittää vähässä vedessä, neste imeytyy niihin aika hyvin, eli linssit kannattaa lisätä liemen kanssa jos sitä ei ole kovin paljoa. Nesteessä on mukana hyvää makua! Kun keitin linssit lisäsin keitinveteen kurkumaa ja timjamia, kurkuma antaa keitolle kaunista väriä, koska paahdettujen valkosipulien oma väri on aika haalea.
Suurusta ja keitä vielä hetki.
Koristele smetanalla ja persiljalla tarjotessa.


---------------- >>   --------------------- >>  --  << --------------------------  << ------------------

Meidän ainut kasvanut kurpitsa omalta katolta! (siksi vähän pien)


Kurpitsa-Cashewkeitto ja gremolata


n. 900g piiras kurpitsaa
*tai n 2/3 kurpitsaa ja 1/3 porkkanaa raasteena 

1/2 tl Fenkolin siemeniä
1 pieni sipuli
1 rkl inkivääriä
1 tl juustokuminaa jauheena
1/2 tl kurkumaa
1/4 tl paprikajauhetta
1/2 rkl sokeria
5,2 dl maitoa
2,5dl vettä
1,3 dl cashew-pähkinöitä
4 rkl appelsiinin mehua


Gremolata:
4 rkl korianteria 
1/2 tl inkivääriä
1/2 tl appelsiinin kuorta
  suolaa ripaus


Puolita kurpitsa ja kaiverra hötönen sisus&siemenet pois. (Hötöt voi heittää menemään, mutta siemenet voi säästää ja paahtaa jos jaksaa.) 
Ripottele syntyneeseen onkaloon suolaa ja hieman oliiviöljyä. 
Paista kurpitsaa 200 asteessa leikkauspinta alaspäin leivinpaperin päällä n. 20 minuuttia.
Kun kurpitsa on vähän jäähtynyt kaiverra pehmeä sisus kuoren sisältä.



Freesaa sipulit silputtuna pannulla fenkolinsiementen kanssa ja lisää muutaman minuutin päästä muut mausteet (lisää tässä vaiheessa myös porkkanaraaste jos käytät sitä!). 

Lisää seuraavaksi kurpitsansisus ja hieman murskatut cashew-pähkinät . Lopuksi lisää maito ja vesi ja anna kiehua hetki. Kaada seos blenderiin ja blenderöi kunnes rakenne on ihanan samettinen. Lisää appelsiinimehu. (tein sauvasekottimella ja se onnistuu kyllä, mutta rakenne ei ihan saavuta samettimaisuutta, maut oli silti mahtavat ja aion tehdä tätä uudestaan kunhan pääsen blenderiin käsiksi!)
Valmista gremolata silppuamalla aineet yhteen mahdollisimman pieneksi.
Tarjoile keitto gremolatan, hyvän leivän ja jos haluat myös smetanan kanssa.

Resepti löytyi alunperin täältä.


---------------- >>   --------------------- >>  --  << --------------------------  << ------------------

No niin, eiköhän tuossa ole innokkaille kokeille joksikin aikaa testailtavaa. Kunhan taas teen uusia löytöjä ja kokeiluja, palataan asiaan! Ens kerralla tarinoita iskän ja äitin vierailusta, ja siinäkin tulee olemaan ruokakuvia!


torstai 13. syyskuuta 2012

Makiaa ja juhlaa!

Alexin ja Anskun synttäreitä juhlittiin yhteisesti viime viikonloppuna.
Koska Ansku vieraili meillä ekaa kertaa ja muutenkin oli ystävää ollu ikävä, niin päätin että pistetään ihan ranttaliksi ja syödään oikein hyvin. Meillä oli ainokaisesta kasvaneesta kurpitsastamme tehty alkukeitto, pihviä, ruusukaalia ja punaviinikastiketta sekä rakkaudella tehty Herkku-Special-kakku!



Koska blogini ei ole aikoihin ollut nimelleen uskollinen, aion palata ruotuun ja tehdä muutaman ruoka spesiaalin. Niistä ensimmäisenä makeat, eli tämän postauksen loppuosuus. Olkaatte hyvät, toivottavasti näistä on jollekin iloa!

MAKIAA!


Anskun & Alexin synttärikakku


Sokerikakkupohja on muokattu Kinuskikissan reseptistä (siel on hyvät kuvat!).
Jos haluat tehdä täsmälleen saman kokoisen kun mää, niin tässä:













Sokerikakkupohja


(tarvitaan 2 saman kokoista lasia)
3 munaa (yhteen mukiin)
sokeria (toiseen mukiin, saman verran kun munien tilavuus)

*kippaa sokerit taikinakulhoon*

Mittaa taas mukiin jauhot seuraavasti:
(saman verran kun munien tilavuus)

~ 70% vehnä- ja graham-jauhoja
loput perunajauhoja
~1,5 tl leivinjauhetta

- Munat ja sokeri vatkataan mahdollisimman kuohkeaksi.
- joukkoon nuolijalla kevyesti sekoittaen siivilöidyt, mukissa hyvin sekoitetut, jauhot
- paista alatasolla 40min 175 asteessa. 
  Jos pinta tummuu voi laittaa folion päälle ~20min jälkeen


Marenkilevyt

4 valkuaista
8 rkl sokeria
pien ripaus suolaa
raastettua suklaata (maun mukaan)
pähkinöitä rouheena (laitoin mantelia&hasselpähkinää)

- sekoita kovaksi vatkattuun valkuais-sokerivaahtoon kevyesti suklaa- & pähkinärouheet.
- levitä veitsellä haluttuun muotoon leivinpaperin päälle (eli kakkuvuoan muoto), n. 1-1,5cm paksusti
- paista 120 asteessa 2,5 tuntia, ja käy välillä kääntämässä peltiä.
- anna vielä kuivua sammutetussa uunissa vähintään 60min. 

  Jätin yöksi uuniin, vaikka lusikka luukun väliin ilmarakoa varten, kun paistoin illalla.
Riippuen huoneiston kosteudesta, marengit menettää koppuraisen rapsakkuutensa aika nopsaa.
Jos ajankäytöllisesti mahdollista, kannattaa herätä juhlapäivän aamuna paistamaan.
Mulla se oli jo ihan nahkeaa kun sain sen kakkuun, mutta oli se hyvää niinkin!

Täytteet


Suklaa-mascarponekreemi:
3/4 mascarponepurkista
~ 100-150g suklaata sulatettuna
~ 25-50g voita
(pikkasen tomusokeria)
loraus likööriä, esim. Cointreauta

- vatkaa pehmeä voi ja mascarpone sekaisin
- lisää sulatettu suklaa, sokeri & likööri

Mascarponekerma:
1/4 mascarponepurkista
1-1,5 dl kermaa

vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää loppuvaiheessa mascarpone, vaahdota viel vähän.


Raparperi-omenasose:
raparperia semmonen kiva määrä
omenasosetta (riippuen raparperin määrästä)

- keitä paloiteltua raparperia sokerin kanssa kattilassa 
  kunnes r-perin rakenne alkaa rikkoontua
- anna jäähtyä ja lisää joukkoon omenasosetta, fiilispohjalta.


Kasaa kakku seuraavasti:

1 Kakkupohja slaissi (n. 1,5-2cm)
2 raparperi-omenasosetta (kosteuttaa samalla pohjaa)
3 suklaakreemiä
4 kermavaahtoa
5 marenkilevy
6 suklaakreemiä
7 kermavaahtoa
8 kakkupohja slaissi
9 raparperi-omenasosetta
10 suklaakreemiä
11 kermavaahtoa
12 marenkilevy

Koristeluun pikkasen vielä kermavaahtoa ja tuoreita marjoja.
Laitoin vadelmia ja pensasmustikoita.
Tarkoitus oli myös tehdä hienoja mantelikukkia (kuvan innoittamana). Jaksoin tehdä yhden, 
loput mantelilastut heivasin vaan marjojen päälle. 
Hyvä niin, kokkauksessa olikin jo tuossa vaiheessa kestänyt tunteja :)


Slivered almonds and flowers make a beautiful cake decoration.


 Sitruuna-rosmariinipiiras

Alkuperäinen resepti.

pohja:

3,5 dl jauhoja (laittaisin puolet vehnää ja puolet grahamia)
3 rkl sokeria
1 rkl rosmariinia silputtuna
ripaus suolaa
0,8 dl voita pikkukuutioina
1-2 rkl kylmää vettä

- Sekoita jauhot, sokeri, rosmariini ja suola keskenään
- nypi voi jauhojen sekaan ja lisää vettä rakenteesta riippuen
  ensin yksi ja jos tarvii niin vielä toinen lusikallinen.
  Taikina pitää pysyä sen verran kasassa että sen saa paineltua piirasvuokaan.
- paista pohjaa ~15min 180 asteessa.

Täyte:

2,4 dl jugurttia (turkkilaista tai muuten paksua)
1,2 dl sokeria
2 munaa
1 tl sitruunankuorta
1,2 dl sitruunamehua

- sekoita ainekset keskenään ja täytä esipaistettu pohja täytteellä.
- paista vielä 25-30 minuuttia, kunnes täyte on aika hyytynyt. Anna jäähtyä vähän ja tarjoile!




Herkkuletut

Tämä on taas muunnos siitä yhdestä lettutaikinasta jota teen aina jossain muodossa, 
suolasena ja makeana.

2-2,5dl vehnäjauhoja
1 1/4 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
~ 50 g tuorejuustoa (appelsiinilla maustettu sopii hyvin!)
  tai appelsiinijugurttia/-rahkaa
1 rkl voita
1 muna
~150ml maitoa
suklaata rouheena

tarjoiluun:
appelsiinia kuorittuna ja paloiteltuna, jugurttia (mulla oli tuos sitä appelsiinimakuista), siirappia ja tomusokeria

- sekoita pehmeä voi ja tuorejuusto/jugurtti sekaisin
- vatkaa joukkoon muna (käsivatkain riittää)
- vatkaa joukkoon maito
- lisää keskenään sekoitetut jauhot vähän kerrallaan
- lisää suklaarouhetta maun mukaan ( saa olla aika isojakin paloja, ettei taikina mene ihan ruskeaksi)

Paista letut aika pienikokoisina voissa ja tarjoile.



Loppuun muuten vaan kuva makeista jätskiannoksista!
Jädee, suklaamarenkia ja siirappia kirpparilta löytyneistä kipoista :)


 Palataan asiaan suolaisessa osiossa!


perjantai 7. syyskuuta 2012

Suomi - Finland: Osa 2. Rennosti maalla ja kaupungissa


Ensin maalla: Sunnuntaina vierailtiin Appiukon uudehkossa kodissa Siuntiossa jonka näimme ennen lähtöä 
vielä aika lumisena, nyt pääsi ihastelemaan pihaa ja kasvimaata.
Saunottiin, syötiin peuraa (ehkä?) ja leikitettiin tietysti Kullervoa.
Kuva yllä vasemmalla: Oltiin sunnuntaina päivällä asuntonäyttöä paossa Keravan keskustassa. 
Postin ikkunasta löytyi Aku, joten laitoin Aku-sedät vierekkäin poseeraamaan :)


Kullervon vitsi ja yllätys-leikki:



 Ja sitten kaupungissa!



Leenan kanssa vietin suurimman osan maanantaista. Alex oli kokoustelemassa ja treeneissä koko päivän ja illan joten päätin tehdä maanantaista tyttöjen päivän. Kierreltiin Helsinkiä ristiin rastiin, lounastettiin, juotiin kuohuvaa, illastettiin ja vielä jälkkärit cafe lasipalatsissa. Illemmalla mukaan liittyi myös hetkeksi Saara ja lopulta myös Elsi ja Hannu. Päivällä Leenan kanssa yritettiin ensin Ateneumiin katsomaan Helene Schjerfbeckin näyttelyä, mutta se oli kiinni, sitten yritettiin World Design Capital-paviljonkiin mutta sekin oli 'suljettu'. Avoimeen tilaan pääsi kuitenkin katselemaan vaikkei mitään ohjelmaa ollutkaan.
Käynnissä oli jonkinlainen ompeluprojekti, sitä näkyy hieman kuvassa taustalla.



Tiistaina oli vuorossa sosiaalinen terassinotkuminen, suunnattiin Lasipalatsin terassille 
ja illan aikana sinne kerääntyi aika kivasti porukkaa, 
meitä taisi olla parhaimmillaan 15 henkeä pitkässä pöydässä.








Illemmalla maisteltiin oluita Kaislassa, edelleen hyvässä seurassa!



 Maalla (toisen kerran)



Mökillä Vehmaisilla valmistauduttiin häihin ja äitin kesäkynimö siisti sekä minun että iskän kuontalon.
Sain hauskan kuvan iskästä peilin kautta kun se oli juuri kävelemässä pois tieltä kun halusin kuvata äidin apupöydän. Isä vitsaili että jos tuo 'kummituspää' olisi vilahtanut jossain vanhassa Suomi-filmissä olisi hän saanut korvauksen. Siihen aikaan maksettiin filmillä vilahtavista käsistä ynnä muista raajoista tai ruumiinosista korvaus, vaikka henkilö olisi niiden perusteella täysin tunnistamaton.



 Sienimetsän anti oli aika hyvä, vaikka äiti muistelikin kaihoisasti aikoja jolloin metsä oli täynnä sieniä, nyt ne oli vähän kiven alla mutta löytyi kuitenkin kun meitä oli neljä metsää koluamassa.
Alexilla oli hyvä silmä kanttarelleille, minä löysin aika kivasti karvarouskuja (sellainen kun olen itekin) ja orakkaita, äiti löysi tatteja ja oikeestaan vähän kaikkea (se kun tuntee nuo sienet niin hyvin), ja iskä löysi aika hyvin erilaisia rouskusieniä. Minä opin vähän enemmän haperoista ja tajusin että nehän on herkkua pannulla paistettuna, voin ja sipulin kera. Ja aika helppoja tunnistaa, eikä tarvii edes ryöpätä.
Suolasienistä tehtiin ihanaa sienisalaattia, tatit paistettiin viipaleina pannulla ja kanttarelleista ja orakkaista tuli kastike savukalan kanssa.

Tässä meidän juhlamenu lautasella: Savustettua lohta, aitan takaa kaivettuja pottuja (kiitos Lissulle ja Erkalle), keitettyä parsaa, kanttarellikastiketta, sitruunaista jugurttiyrttikastiketta ja vihersalaatti äitin Tuusulan kasvimaan herkuista.

Jälkkäriksi minun paistamat karamelisoidut nektariinit jugurtti-kermavaahdolla.



Alex kuvasi upeita maisemakuvia illan laskiessa ja yöhämärällä.

...ja kuvasi myös minun ja äidin hieman nahistelevan verkonlasku soutelun.
Minä "en muka osannut soutaa" ja äiti "oli tosi epäselvä ohjeissaan".
Saatiin se verkko lopulta ihan hyvin sinne järveen, mut ei vaan tullu yhtään kalaa :(


 Yöpalana nautittiin minun askartelemassa tuohikipossa sulatettu brie-juusto köntti ihanan maalaisohraleivän kanssa. Oli Hyvää, kuten kuvasta näkyy (äitin ja iskän ahnaat kädet). Äiti totesi ettei meidän häissä ehtinyt maistaa yhtään kun tämä herkku meni siellä niin nopeasti parempiin suihin, nyt saatiin sekin sitten korkattua kaikkien osalta.


 Siinä meidän Suomi-seikkailu tiivistettynä. Teki hyvää, saunoin paljon varastoon ja vaikka täältä pois lähteminen loppuvuodesta tulee olemaan haikeaa, on taas paremmassa muistissa mitä kaikkea ihanaa voi odottaa Suomen kotiin palatessaan <3

Huomenna edessä Anskun ja Alexin tuplasynttärijuhlat, jotka houstaan tääl meil ja yritän muistaa kuvata kaikki herkut ja raportoida niistä sitten täällä jahka!